BLOGOSLOVIRE

totul e ruină. iar ruina un contur spiritual 

vineri

WELIM GARGAM BUXI - echt-politika sau redarea intimitatii si imunatatii sociale protozoarelor

ș a m d ...

instinctul comunitatii este mai puternic si mai absurd ca niciodata. o palma luata de un tanar intr-un troleibuz in bucuresti determina o revolutie in grecia sau thailanda. efectul de cireada este noua politica mondiala. umanism plus electricitate. nu ne intereseaza icrele depuse de soare in coltul intunecat al marii. sau mazgalelile tinerilor pe toboganele violate de copii tristi si idioti. instinctul comunitatii a ajuns in punctul de colaps: o religiozitate suspecta si puturoasa, lasata in  voia valorilor mucegaite ale unui zeu nepasator si ciufut, rumegata de cireada in ritmul faramicios al dorintelor si obiectelor de consum. nu facem apologia celuilalt zeu, ascuns si obraznic, infatuat si prost, eulpersoanaindivid. acest deseu periculos al civilizatiei, rasarit in cabinetele pline de igrasie, paienjeni si afrosidiace ale filozofilor si psihologilor. aceasta scuza penibila a fiintei in fata neantului. suntem prizonierii secsuali  ai instinctului comunitatii si ai des-Eului.
echt-politica este din pacate la fel de politica si de irationala precum cea pe care o traim, o visam, o ejaculam, o fastfoodizam, o injuram, o veneram, o ingurgitam in fiecare clipa. dar are avantajul ca nu vrea o lume mai buna, mai dreapta, mai frumoasa. nu vrea nicio lume de fapt. vointa actiunii ii lipseste, dar nu din lasitate, lene sau nehotarare, sau poate din cauza lasitatii, lenei sau nehotararii. nu isi doreste vreo schimbare, pentru ca intelege ca schimbarea este dincolo de dorintele ei. echt-politika este subversiunea suprema, colacul peste pupaza mintii, scandalul redus la nivel de gest demiurgic intr-o piata publica si pudica, este goala precum idolii lui nietzsche dar nu se sparge, este radicala precum un fulger dar la fel de neputincioasa ca un copil inchis in parintii sai, sapa la radacina a omului cautand viermii seducatori si mortali ai instinctului comunitatii.
echt-politica il lasa pe om sa atarne fara franghiile politicii bunului simt in spatiul  cald si luminos al lipsei de temeiuri.
daca ar fi sa propuna reforme, echt-politika ar refuza initial, ar dinamita sistemele bancare si religioase, cele care furnizeaza cele mai gretoase si minunate iluzii,  iar apoi ar propune urmatoarele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mă îndoiesc că ...